08 Μαρτίου 2020 – Σκέψεις.

Έχω φτάσει στο σημείο να λυπάμαι για όλη την ανθρωπότητα….
Τι έχει πάει τόσο λάθος, που τόση κακία έχει επικρατήσει ;
Γιατί ;
Πολλά γιατί…
Γιατί να σκοτώνουν από κέφι…
Γιατί να βασανίζονται οι άνθρωποι…
Γιατί να βασανίζονται τα ζώα…
Γιατί τόσο ψέμα…
Γιατί τόση θλίψη…
Γιατί δεν καταλαβαίνουμε πόσο λίγο ζούμε…
Πόσο κρίμα να ζούμε τόσο λίγο και η ζωή μας να βυθίζετε στο ψέμα,
την κακία, την απαξίωση…
Όλα μαύρα… Μαύρα απ’ το σκοτάδι της ψυχής…
Όλα κόκκινα. Κόκκινα από το αίμα που τόσο άδικα χύνεται…
Η ψυχή μου πάει να σπάσει.
Νιώθω το βάρος όλου του πόνου, πάνω μου.
Νιώθω ανήμπορος να κάνω οτιδήποτε…
Εκμετάλλευση παντού.
Εκμετάλλευση του πόνου…
Εκμετάλλευση της αγάπης…
Και χωρίς τύψεις…
Πώς γίνεται ;
Η ελπίδα έχει στερέψει
Δεν υπάρχει ελπίδα.
Πόσο κρίμα…
Δεν αντέχω άλλο…
Αντίο.

Tray Status

Tray Status
Άλλο ένα πολύ ενδιαφέρον και χρήσιμο πρόγραμμα !!!

Τα τελευταία χρόνια, οι κατασκευαστές πληκτρολογίων έχουν μια μανία να αφαιρούν λαμπάκια ! Ειδικώς στα ασύρματα… Ίσως για λόγους ενέργειας…
Για να “κρατάει” περισσότερο η μπαταρία…

Αυτό όμως μερικές φορές δημιουργεί προβλήματα, γιατί δεν υπάρχει
τρόπος να δει κάποιος αν είναι ενεργοποιημένο το
Caps Lock  για τα πεζά ή τα κεφαλαία το
Num Lock για το αριθμητικό πληκτρολόγιο και το
ScrLk ή Scroll  Lock, αλλαγή λειτουργίας στα βελάκια,
κλασσικές παλαιότερα ενδείξεις.

Ένα σύνηθες πρόβλημα, είναι εκείνο με τους κωδικούς.
Γράφεις τον κωδικό αλλά έχει πατηθεί το Caps Lock και ο κωδικός βγαίνει λάθος…

Αυτό το πρόβλημα το έχω κι εγώ κάποια χρόνια τώρα με ένα υπέροχο κατά τα άλλα πληκτρολόγιο, το οποίο όμως δεν έχει τις φωτεινές ενδείξεις.
Και δεν υποστηρίζεται και από κάποιο λογισμικό γι αυτό…

Ψάχνοντας λοιπόν για κάτι ανάλογο, βρήκα ένα μικρό πρόγραμμα που κάνει ακριβώς αυτό που θέλω. Βάζει στο system tray τις ενδείξεις για τα τρία βασικά λαμπάκια που είχαν τα πληκτρολόγια και όχι μόνο….

Η αλήθεια είναι πως δεν ασχολήθηκα πολύ με τις άλλες ενδείξεις γιατί δεν με ενδιαφέρουν, αλλά έχει 9 στην free έκδοση, και 12 στην pro, η οποία για έναν υπολογιστή κοστίζει 10$ και 15$ για απεριόριστους…

Στο tray λοιπόν εμφανίζονται πλέον τρεις ενδείξεις, οι οποίες δείχνουν πότε είναι πατημένο το Number Lock, το Caps Lock και το Scroll Lock.


Και μαζί με το core temp, άλλο ένα πάρα πολύ χρήσιμο και free εργαλείο το οποίο δείχνει την θερμοκρασία την ram και την χρήση του επεξεργαστή, έχω όλες τις ενδείξεις που χρειάζομαι στο tray !!!

Το Tray Status μπορείτε να το βρείτε εδώ :
https://www.traystatus.com/Download/

και το core temp εδώ :
https://www.alcpu.com/CoreTemp/

DesignCap

Πολλές φορές χρειαζόμαστε γρήγορα ένα σχέδιο μια επιγραφή, μια αφίσα, ένα logo για το Facebook ή το Instagram, αλλά δεν κατέχουμε την γραφιστική τέχνη ή δεν έχουμε ένα από τα ακριβά προγράμματα για να το φτιάξουμε.
Υπάρχει όμως ένα site  που κάνει πολύ εύκολα αυτή την δουλειά και μας λύνει τα χέρια…!

DesignCap
https://www.designcap.com

Έχει πάρα πολλά έτοιμα σχέδια και για πολλές κατηγορίες, τα οποία με πάρα πολύ εύκολο τρόπο μπορεί κάποιος που δεν έχει καν ασχοληθεί με αυτό, να επεξεργαστεί.

Το μάτι μου έπεσε στο facebook logo. Συνήθως βάζουμε μια φωτογραφία, όμως με το DesignCap, μπορούμε να το κάνουμε εντυπωσιακό…

Μετά από ένα πολύ εύκολο login, το οποίο μπορεί να γίνει είτε βάζοντας
e-mail και κωδικό, είτε πατώντας τα εικονίδια του facebook ή του google,
μπορεί κάποιος να αρχίσει να δημιουργεί…

Η πρώτη σελίδα έχει σαφείς οδηγίες για το πως σε τρία βήματα μπορεί κάποιος να ολοκληρώσει ένα σχέδιο.

1. Διάλεξε μορφή μέσα από εκατοντάδες έτοιμα σχέδια.
2. Διαμόρφωσε το σχέδιο με απλά αλλά αποτελεσματικά εργαλεία.
3. Μετέφερε στο σχέδιο στον υπολογιστή σου ή χρησιμοποίησε το online.

Τόσο απλά !

Το DesignCap είναι ελεύθερο να το χρησιμοποιήσει κάποιος, αλλά με κάποιους περιορισμούς. Για όσους θα ήθελαν να δουλέψουν σε πιο επαγγελτικό επίπεδο,  υπάρχουν και δύο τύποι συνδρομής όπου μπορεί κάποιος να επιλέξει να καταβάλει είτε μηνιαία, είτε ετήσια, με έκπτωση.

Μια επίσκεψη στην σελίδα αξίζει τον κόπο !!!

Σταχτοπούτα…!

Σταχτοπούτα…

Με αφορμή μια συζήτηση που είχα, αλλά και των μαθημάτων μου στα παιδαγωγικά για τα παραμύθια, τους τίτλους τους και τις ιστορίες τους, έκανα μια έρευνα σχετικώς με το από που προέρχεται το «Σταχτοπούτα». Βρήκα πολλά, τα βασικότερα των οποίων παραθέτω παρακάτω, σε ένα αρκετά σύντομο πλην όμως κατατοπιστικό κείμενο.

Η Σταχτοπούτα, ή στο πρωτότυπο  Zezolla, είναι ένα Ιταλικό παραμύθι που πρωτοεκδόθηκε το 1634 από τον Glambattista Basile.
Αργότερα, το 1697, ο Σαρλ Περώ το συμπεριέλαβε  στην συλλογή Contes ως Cenrdillon (Σoντγγιγιόν), αλλά έγινε γνωστό στο ευρύ κοινό από τους αδελφούς Γκριμ το 1812.

Η ηρωίδα είναι η Cenrdillon, το όνομα τις οποίας προέρχεται από την λέξη στάχτη (cendres) και μεταφέρθηκε σε όνομα “Cenrdillon” που ελεύθερα θα μπορούσε να μεταφραστεί ως «Σταχτούλα», αν και δεν έχει καν θηλυκή κατάληξη. Η λέξη Cenrdillon δεν είναι σύνθετη και εκτός από το ότι προέρχεται από το «στάχτη», είναι απλώς το όνομα της ηρωίδας της ιστορίας και δεν σημαίνει τίποτα άλλο…!

Η ιστορία έχει περάσει από πολλές παραλλαγές. Στο πρωτότυπο, η Zezolla ήταν η κόρη ενός χήρου πρίγκιπα και δεν είχε νεραϊδονονά. Οι περισσότερες όμως βασίζονται στην ιστορία της κόρης ενός πλούσιου έμπορου, την μητριά και τις ετεροθαλείς αδελφές της, που για να την υποβιβάζουν, την μετατρέπουν  σε υπηρέτρια τους. Όταν ανακοινώνεται ένας μεγάλος χορός στο παλάτι, δεν την αφήνουν να πάει. Όμως η νεραϊδονονά της με μαγικό τρόπο της δίνει ένα υπέροχο φόρεμα, άμαξα και γυάλινα γοβάκια.
Στον χορό εντυπωσιάζει τον πρίγκιπα με την ομορφιά και τους τρόπους της όμως μετά τον χορό δεν μπορεί να την βρει. Το μόνο στοιχείο που έχει είναι το ένα από τα δύο γυάλινα γοβάκια το οποίο έχασε η ηρωίδα φεύγοντας από το παλάτι.
Σε μία εκστρατεία προκειμένου να την βρει, δοκιμάζει το γοβάκι σε όλες τις κοπέλες, καταλήγοντας τελικώς στην Cenrdillon την οποία στο τέλος παντρεύεται.

Στην έκδοση των Γκριμ , ο χορός κρατούσε τρείς μέρες, όπου την τελευταία η Cenrdillon έχασε το γοβάκι της γιατί κόλλησε σε πίσσα που είχε βάλει ο πρίγκιπας στα σκαλοπάτια για να μην την χάσει όπως τις προηγούμενες βραδιές.

Η πρώτη φορά που το παραμύθι μεταφέρεται στα Ελληνικά είναι το 1832 σε κάποιο γερμανικό έντυπο.
Το όνομα μάλιστα της ηρωίδας ήταν Σταχταρίτσα, ή Σταχτομάρω όπου για να την υποβιβάσουν ακόμα περισσότερο, οι αδελφές της την έλεγαν Σταχτοπούτα, από την στάχτη και το πουτί, το οποίο στην λαογραφική αργκό είναι το αιδοίο.

Το παραμύθι της Cenrdillon, μεταφέρθηκε στην μεγάλη οθόνη από τον
W. Disney το 1950 με κινούμενα σχέδια και με τον τίτλο Cinderella, σύνθετη πάλι ονομασία από το Στάχτη και το Έλλα που δίνουν ως όνομα στην Ηρωίδα, όταν μεταφέρθηκε στα αγγλικά.

Το παραμύθι δεν άφησε αδιάφορους και σπουδαίους συνθέτες που μετέφεραν την ιστορία σε μπαλέτο, όπως οι Σεργκέι Προκόφιεφ και Γιόχαν Στράους)  αλλά και σε όπερα όπως ο Τζιοακίνο Ροσσίνι.

Σε πολλές εκδοχές του, το παραμύθι είναι πολύ άγριο και βίαιο, όπως και πολλά άλλα παραμύθια, μια που συνήθως αυτές οι ιστορίες λέγονταν σε συναθροίσεις ενηλίκων. Δεν θα επεκταθώ σε αυτό, μια που εύκολα όποιον ενδιαφέρει, μπορεί να βρει σχετικά κείμενα.

Για τις παραπάνω πληροφορίες έκανα την έρευνά μου στο ίντερνετ, αλλά και σε γαλλικές εγκυκλοπαίδειες, ευχαριστώ την παιδική μου φίλη Μαρία Ασπριώτη για την βοήθειά της.
Επίσης ευχαριστώ την Χριστίνα Λαμπρίδη, καθηγήτρια Γαλλικής Φιλολογίας για τις πολύτιμες πληροφορίες της, την οποία γνώρισα μέσω της φίλης μου Ελπίδας Φόνσου.

Η εικόνα είναι από την ταινία κινουμένων σχεδίων της Disney.

FlexClip

Για όσους χρειάζονται έναν online τρόπο για να φτιάξουν με πολύ εύκολο τρόπο ένα βίντεο, το FlexClip θα τους βοηθήσει πολύ !!!

Εντελώς καινούριο, και με πολύ καλές προδιαγραφές online video maker.
Υποστηρίζει πολλά φορμάτ βίντεο αλλά και φωτογραφίας, και δίνει αρκετές επιλογές όπως το κόψιμο ή τον διαχωρισμό των σκηνών, και φυσικά την προσθήκη τίτλων, υποτίτλων, σταθερών ή κινούμενων, αλλά και υδατογραφήματος !!!

Το χρησιμοποίησα για να φτιάξω ένα γρήγορο story, βάζοντας δύο φωτογραφίες, τίτλους μουσική και λογότυπο, και τελείωσα σε 2 λεπτά. Φαντάζομαι αν ήθελα να φτιάξω ένα πιο μεγάλο βίντεο, θα έκανα περισσότερο χρόνο λόγω της ταχύτητας του upload.

Μετά από ένα πολύ γρήγορο login, το οποίο μπορεί να γίνει είτε βάζοντας
e-mail και κωδικό, είτε πατώντας τα εικονίδια του facebook ή του google,
άρχισα την δοκιμή μου.

Η εισαγωγή των αρχείων φωτογραφίας ή βίντεο γίνεται είτε από το storyboard είτε πατώντας πάνω στα εικονίδια της κάμερας της φωτογραφίας.
Το τρίτο εικονίδιο με το μικρόφωνο, δεν είναι για να ανεβάσεις αρχείο ήχου, αλλά για να κάνεις άμεση εγγραφή, χρησιμοποιώντας το μικρόφωνο της συσκευής σου !!!
Η εισαγωγή αρχείου ήχου γίνεται από την επιλογή “music”

Υπάρχει φυσικά το save για να κρατηθεί το αρχείο, το preview για να δεις το αποτέλεσμα εκείνου που έχεις φτιάξει και το export το οποίο μάλιστα δίνει
τρεις επιλογές, 480p, 720p και 1080p για όποια χρήση…!!!

Σε γενικές γραμμές είναι πάρα πολύ εύκολο, γρήγορο (κάτι που εξαρτάται και από την ταχύτητα που έχει ο καθένας), αλλά και βολικό μια που μπορεί κάποιος να το χρησιμοποιήσει απ’ όπου και να είναι !
Κι αν κάποιος κάπου μπερδευτεί, υπάρχει και ένα κατατοπιστικότατο tutorial.

Το μόνο, ας πούμε, μειονέκτημα που βρήκα, είναι το ότι λειτουργεί, μόνον με τον chrome.

Και το καλύτερο για το τέλος… είναι Free !!!

Είδα πως υπάρχει και μια έκδοση την οποία κάποιος μπορεί να εγκαταστήσει στον υπολογιστή του για ακόμα ποιο γρήγορη επεξεργασία, χωρίς την αναμονή του upload, των αρχείων, η οποία όμως έχει ένα ελάχιστο κόστος (4,99 ευρώ) και για το οποίο ίσως γράψω ένα άλλο review…

Μπορεί κάποιος να το βρει στο
https://www.flexclip.com

Είδα το “Γυναίκες του Παπαδιαμάντη”

“Γυναίκες του Παπαδιαμάντη” στο θέατρο Χώρα

Κατ’ αρχήν, να αρχίσω με τούτο. Ποτέ δεν ήμουν fun του Παπαδιαμάντη.
Μου φαινόταν πολύ “σκοτεινός”
Παρακολουθώντας την παράσταση “Γυναίκες του Παπαδιαμάντη” αυτό είναι εμφανές. Παρ’ όλα αυτά την θεωρώ εξαιρετική !

Ο Πέτρος Ζούλιας συνέθεσε εξαιρετικά το κείμενο της παράστασης παίρνοντας αφορμή από τα έργα του Παπαδιαμάντη.
Για όποιον έχει διαβάσει, βλέπει μπροστά του να δένονται και να εξελίσσονται σκηνές από τα διηγήματά του, κομμένες και ραμμένες ευφυέστατα, σε ένα έργο.
Έχοντας προσθέσει χιουμοριστικές πινελιές, χωρίς αυτές να επηρεάσουν στο ελάχιστο το ύφος του έργου.
Η σκηνοθεσία απλή αλλά σοβαρή, με προσοχή στις λεπτομέρειες. Τα κεριά που ανάβουν και σβήνουν, τα κρεμασμένα ρούχα που σχηματίζουν μέσα από τις εικόνες που προβάλλονται πάνω τους το όλο σκηνικό και τόσα άλλα…

Από τη Νένα Μεντή δεν περίμενα τίποτα λιγότερο !
Καταπληκτική ερμηνεία της κεντρικής ηρωίδας (φόνισσας)
γύρω από την οποία μπλέκονται όλες οι ιστορίες.
Εξαιρετική επίσης η Ευγενία Δημητροπούλου, ή οποία ξεχώρισε με την ερμηνεία και την φωνή της, καθώς και οι Ερση Μαλικένζου, Χριστιάννα Μαντζουράνη, Μαριάννα Τουντασάκη και Ευροσύνη Σακελλαρίου.

Πάρα πολύ καλή και χωρίς καθόλου να κουράζει, η επιλογή των τραγουδιών και της μουσικής, που μεταφέρουν αβίαστα το κλίμα της παράστασης σε διαφορετικές εποχές του χρόνου.

Το θέατρο πολύ καλό, με ευγενικό προσωπικό που σε κάνει να αισθάνεσαι άνετα, σε αντίθεση με κάποια “στημένα”
Επίσης πάρα πολύ προσεγμένο το πρόγραμμα της παράστασης !

Ένα έργο που το χάρηκα, που με συγκίνησε και που αξίζει !!!!

Κείμενο- σκηνοθεσία: Πέτρος Ζούλιας
Σκηνικά – Κοστούμια: Αναστασία Αρσένη
Φώτα: Κατερίνα Μαραγκουδάκη
Μουσική επιμέλεια: Παναγιώτης Αυγερινός
Φωτογραφίες: Μαριλένα Αναστασιάδου

Πρωταγωνιστούν:
Νένα Μεντή, ΄Ερση Μαλικένζου, Ευγενία Δημητροπούλου, Χριστιάννα Ματζουράνη, Μαριάννα Τουντασάκη, Έφη Σακελλαρίου.

Θέατρο ΧΩΡΑ
Αμοργού 20, Κυψέλη
Τηλέφωνο, 2108673945

Ημέρες και ώρες παραστάσεων:
Πέμπτη στις 20:00,
Παρασκευή και Σάββατο στις 21:00,
Κυριακή στις 19:00  

Hello # Ελένη ?

Hello # Ελένη ?

Όταν μου τηλεφώνησε ο φίλος μου ο Ζανό και μου ζήτησε να του γράψω μουσική για αρχαίο Ελληνικό θέατρο, δεν ήξερα καν τι έχει στο μυαλό του. Είναι τόσο δραστήριος και ψαγμένος που η εμπιστοσύνη μου σε αυτόν είναι απεριόριστη !

Πήγα στην πρεμιέρα στις 25/06/2018 γνωρίζοντας μόνον πως είναι μια κωμική μεταφορά του έργου “Ελένη” του Ευριπίδη και παρ όλο που κωμικές μεταφορές τραγωδίας δεν είναι και το καλύτερό μου, αυτό το απόλαυσα !!!

Η έμμετρη δεκαπεντασύλλαβη απόδοση του κειμένου από τον Γιάννη Βασιλειάδη
ήταν πολύ καλή, προσθέτοντας έναν ιδιαίτερο χαρακτήρα στο έργο. Χωρίς να ξεφεύγει από το αρχαίο κείμενο,  έχει αναφορές και στα σημερινά δρώμενα με μια δόση καυστικής σάτιρας.

Η Γεωργία Σιακαβάρα υποστηρίζει τον ρόλο της Ελένης άψογα.
Η Μαρία Δρακοπούλου προσθέτει την ζωντάνια της κορυφαίας και την ιδιαιτερότητα της γριάς.
Ο Δημήτρης Γιώτης ως Μενέλαος δίνει παλμό στην παράσταση διαδρώτας με το κοινό με τον δικό του ξεχωριστό τρόπο
Απολαυστικός ο Βασίλης Σαμαριτάκης ως Αιγύπτιος Αγγελιοφόρος αλλά κυρίως ως μάντισσα Θεονόη !!!
Και όλα αυτά, κάτω από τις σκηνοθετικές οδηγίες του πάντα εκπληκτικού Ζανό Ντάνια, ο οποίος απογειώνει το κείμενο, και παρουσιάζεται εκτός από Βασιλιάς Θεοκλύμενος, και ως σπαρτιάτης αγγελιοφόρος και ως Τεύκρος.

Πολύ πετυχημένη η επιλογή των τραγουδιών που τονίζουν με τον καλύτερο τρόπο το κείμενο, αλλά και ο τρόπος που χρησιμοποίησε την μουσική μου που σε μεταφέρει στο αρχαίο ελληνικό κλίμα !

Να τονίσω πως η παράσταση είναι φιλική για παιδιά, απολαυστική, σε χώρο με θέα την ακρόπολη, που δυστυχώς είναι το μόνο καλό που έχει. Δεν μπορώ να μην αναφέρω την ενοχλητική παρουσία των σερβιτόρων, του χώρου που φιλοξενεί την παράσταση, αν και ο Δημήτρης Γιώτης καταφέρνει να την κάνει ξεκαρδιστική !!!

Μια παράσταση που αξίζει !!!

ΟΙ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ:

Κείμενο: Γιάννης Βασιλειάδης
Σκηνοθεσία: Ζανό Ντάνιας
Μουσική: Πρόδρομος Μακρίδης
Τραγούδια: Ηφαιστίων Βαξεβανέρης
Μουσική και σκηνική επιμέλεια: Μαρία Νόρμαν
Ηχογράφηση: Studio S Lab-Σπύρος Κολαΐτης
Φωτογραφίες: Ζώης Τριανταφύλλου – Σφακιανάκης
Χορογραφίες: Γιόγια Ταμπακάκη
Βοηθός σκηνοθέτη: Νερίνα Καμπασάκη
Προβολή-Επικοινωνία: Νατάσα Παππά 

Πρωταγωνιστούν:

Μενέλαος : Δημήτρης Γιώτης
Ελένη : Γεωργία Σιακαβάρα
Γριά – Κορυφαία :  Μαρία Δρακοπούλου
Θεονόη – Αιγύπτιος Αγγελιοφόρος :  Βασίλης Σαμαριτάκης
Τεύκρος – Σπαρτιάτης Αγγελιοφόρος – Βασιλιάς Θεοκλύμενος :
Ζανό Ντάνιας

ΙΝΦΟ

Hello # Ελένη; 2018 μ. Χ.
Πρεμιέρα: Δευτέρα 25 Ιουνίου 2018
Ημέρες & ώρες παραστάσεων
Δευτέρα 25 Ιουνίου 2018 στις 21.30
Δευτέρα 2 Ιουλίου 2018 στις 21.30
Δευτέρα 9 Ιουλίου 2018 στις 21.30
Δευτέρα 16 Ιουλίου 2018 στις 21.30
Δευτέρα 23 Ιουλίου 2018 στις 21.30
Δευτέρα 30 Ιουλίου 2018 στις 21.30

Διάρκεια παράστασης: 75 λεπτά

Γενική είσοδος: 10,00 ευρώ (με ποτό)
Για κρατήσεις θέσεων-πληροφορίες: 690 9094413 (από τις 12.00 έως τις 20.00)
Επίσημο site LOUKOUMI#10  : https://loukoumibar.gr/
Facebook group παράστασης: https://www.facebook.com/groups/165968130918394/

Θα ακολουθήσει περιοδεία σε όλη την Ελλάδα.

LOUKOYMI # 10   (στην ταράτσα… με θέα την Ακρόπολη)
Αγίου Φιλίππου 7, Μοναστηράκι, πλησίον μετρό «Μοναστηράκι», απέναντι από το Loukoumi Bar, τηλ.2103254583)

“Δεν θα χαθούμε” Βιβλίο της Έλενας Αυγουστάτου.

Δεν θα χαθούμε
Ε
ίχε περάσει πολύς καιρός χωρίς να διαβάσω ένα βιβλίο. Κι αυτό,
λόγω διάφορων προβλημάτων. Μου είχε λείψει η αίσθηση του να μπαίνεις σε έναν άλλο κόσμο, διαφορετικό, να φτιάχνεις με την φαντασία σου εικόνες, να νιώθεις συναισθήματα.
Το έναυσμα να αρχίσω πάλι το διάβασμα, μου το έδωσε η έκδοση του βιβλίου μιας παλιάς μου αγαπημένης μαθήτριας, της Έλενας Αυγουστάτου.

“Δεν θα χαθούμε”, είχε πει, και έφυγε ξαφνικά !
Και χωρίς να το θέλει πραγματικά !

Αγόρασα το βιβλίο της και άρχισα να το διαβάζω στον λίγο ελεύθερο χρόνο που έχω.
Από την αρχή μου έκανε εντύπωση. Αρκετά διαβασμένη και η ίδια, χρησιμοποιεί σε μία φαινομενικά απλή ιστορία, λογοτεχνική πένα, κρατώντας το ενδιαφέρον του άπειρου αλλά και του έμπειρου αναγνώστη.

Η ιστορία, απλή. Μία κοπέλα που έχει ερωτευτεί κάποιον που δεν πρέπει, όχι μόνον γιατί βρίσκεται ήδη σε σχέση, αλλά και γιατί η ίδια η κοινωνία δεν της το επιτρέπει.
Η ιστορία εξελίσσεται, με αρκετά προβλεπόμενο τρόπο, στην σύγχρονη εποχή όπου τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όσο κι αν προσέξεις είναι ικανά να προδώσουν μυστικά.
Το ενδιαφέρον του αναγνώστη παραμένει στην ιστορία του νησιού που αργά αλλά σταθερά πλημμυρίζει, και του ανεπίτρεπτου έρωτα, με σχετικώς μικρά κεφάλαια, ξεκούραστα.

Μέχρι που ξαφνικά, όλα αλλάζουν, Μέχρι που ξαφνικά, γυρνάω πίσω τις σελίδες να δω τι έχασα. Γιατί με αριστοτεχνικό τρόπο, η φαινομενικά απλή ιστορία, μετατρέπεται σε μια πολύ καλά στημένη συνωμοσία. Μια συνωμοσία που αν και υπάρχει σε έναν φανταστικό τόπο, στην πραγματικότητα υπάρχει γύρω μας.

“Δεν θα χαθούμε”, αλλά χανόμαστε τελικώς, καταλήγοντας την ιστορία με έναν εντελώς διαφορετικό τρόπο από εκείνον που φανταζόμασταν, χωρίς να υπάρχει τέλος.

Ένα βιβλίο που αξίζει να διαβάσει κάποιος και αξίζει να το σκεφτεί.
Να σκεφτεί το που ζει, πως ζει και τι μπορεί να συμβαίνει γύρω του χωρίς να το καταλαβαίνει.

Μπράβο Έλενα. Εύχομαι να μην σταματήσεις τις αναζητήσεις σου !!!

Αυτόματη επιλογή αθόρυβης λειτουργίας !

Auto Silent Mode
Αυτό το άρθρο ενδιαφέρει κυρίως μαθητές, καθηγητές
αλλά και όσους ενδιαφέρονται !

Κάποιες φορές ξεχνάω να βάλω σε λειτουργία σίγασης το κινητό μου όταν διδάσκω και έρχομαι σε δύσκολη θέση αν χτυπήσει. Επίσης τις περισσότερες φορές, ξεχνώ να το βγάλω από την σίγαση όταν τελειώνω το μάθημα…!
Βρήκα λοιπόν ένα App για Android smartphones το Auto Silent Mode το οποίο μου έλυσε τα χέρια.
Με αυτό μπορεί κάποιος να ρυθμίσει τις ώρες που θέλει να μπαίνει το κινητό σε λειτουργία σίγασης ή λειτουργία δόνησης και το κινητό, το κάνει πλέον αυτόματα.
Μπορεί κάποιος να ρυθμίσει τις ώρες που θέλει για κάθε μέρα, (διάφορες ώρες όχι μόνον συνεχόμενες), αλλά και εβδομαδιαία !
Δεν σταματάει όμως εδώ…. Έχει πολλές ρυθμίσεις οι οποίες μπορούν να φανούν πολύ χρήσιμες σε όποιον το χρησιμοποιήσει ! Λευκή λίστα όπου συγκεκριμένες επαφές μπορούν να παρακάμψουν την λειτουργία σίγασης, συγχρονισμός με το ημερολόγιο της Google, όπου μπορεί να μεταβεί σε λειτουργία σίγασης σε κάποια γεγονότα (αυτό μου έχει φανεί πολύ χρήσιμο) και άλλα….!
Επίσης έχει και ένα πολύ καλό widget με το οποίο με μία κίνηση μπορεί κάποιος να βάλει το κινητό σε αθόρυβη λειτουργία ή σε λειτουργία δόνησης για συγκεκριμένο χρόνο (όσο θέλει) αυτόματα.
Tο πρόγραμμα μου άρεσε τόσο που το μετέφρασα στα Ελληνικά.

Προσοχή τώρα !

Το πρόγραμμα έχει περιορισμούς στην ελεύθερη του μορφή, όπως για παράδειγμα μόνον 2 επιλογές σίγασης για κάθε ημέρα, μόνον 2 επαφές στην λευκή λίστα, μόνον 2 επαφές στην μαύρη λίστα, συγχρονισμός ημερολογίου 7 μέρες δοκιμή και χρήση του Widget, 7 μέρες δοκιμή.
Για απεριόριστη ελεύθερη λειτουργία και χρήση του widget αλλά και του συντονισμού με το ημερολόγιο, πρέπει να αγοράσει κάποιος την premium έκδοση.

Όμως, σε συνεννόηση με τον δημιουργό του app, Nicolas Mezy
μέσα από το site μου μπορείτε να το αποκτήσετε
ΔΩΡΕΑΝ

Το μόνο που ζητάμε σαν αντάλλαγμα είναι 5 αστεράκια στο play store και ίσως μια καλή κριτική.
Κατεβάστε το App από το παρακάτω link ή από το android play store και γράψτε μου ένα μήνυμα είτε σε αυτό το άρθρο είτε στο fb messenger. Επίσης υποδείξτε μου ποιον τρόπο επικοινωνίας προτιμάτε (email, fb messenger, viber  wechat κτλ.)
Θα σας στείλω έναν κωδικό τον οποίο μπορείτε να βάλετε στο play store στην επιλογή εξαργύρωση και θα έχετε άμεσα την premium έκδοση του προγράμματος δωρεάν.
Έτσι για παράδειγμα, δεν θα ανησυχείτε για το αν θα χτυπήσει το κινητό σας κατά λάθος, την ώρα του μαθήματος… 😉

Ο αριθμός των κωδικών που διατίθενται είναι περισσότερο από ικανοποιητικός (200 κωδικοί) αλλά όχι άπειρος, οπότε όσοι ενδιαφέρεστε στείλτε μου μήνυμα !

https://play.google.com/store/apps/details?id=com.alarm.asm

Κριτική για το Jesus Christ Superstar 2018

Πριν πολλά πολλά χρόνια, είδα για πρώτη φορά το.
“Ιησούς Χριστός Υπέρλαμπρο Αστρο”
των Tim Rice και Andrew Lloyd Webber,
σε απόδοση στα Ελληνικά  των Μίμη Πλέσσα και Δημήτρη Μαλαβέτα,
στο Θέατρο Αννα – Μαρία Καλουτά.
Ήμουν 12 χρονών αλλά από τότε αποφάσισα
τι δρόμο ήθελα να ακολουθήσω στην ζωή μου.
Μέχρι σήμερα, το διδάχτηκα, το δίδαξα και το διηύθυνα αρκετές φορές…!

2018
Το Jesus Christ Superstar στο θέατρο Ακροπόλ !

Μία εκπληκτική παράσταση, με την Θέμιδα Μαρσέλλου στα καλύτερά της με υπέροχη σκηνοθεσία αλλά και απόδοση του λιμπρέτο.

Ευχάριστη έκπληξη ο Ησαϊας Ματιάμπα στον ρόλο του Ιούδα, και ο
καταπληκτικός Βασίλης Αξιώτης στον ρόλο του Πιλάτου.
Πάρα πολύ καλός ο Στέλιος Κέλλερης στον ρόλο του Άννα,
αλλά και ο Γιώργος Ζαχαρόπουλος στον ρόλο του Καϊάφα
Απολαυστικός και ο Νίκος Μουτσινάς στον ρόλο του Ηρώδη.
Ευχάριστη παρουσία η Ήβη Αδάμου που αν και αρκετά άπειρη, αξιοπρεπέστατη !
Πολύ καλός ο Αιμιλιανός Σταματάκης, ο οποίος έχει κάνει εξαιρετικές δουλειές,  στον απαιτητικό ρόλο του Χριστού, αν και περίμενα να ακούσω την κορύφωση στο τραγούδι της “Γεσθημανής” που χαρακτηρίζει κάθε τραγουδιστή που ερμηνεύει τον συγκεκριμένο ρόλο.

Υπέροχες χορογραφίες, κοστούμια, σκηνικά και φωτισμοί !!!

Μπράβο !

Αν και πιο κλασσικός, μου άρεσε η μεταφορά του έργου στην σύγχρονη γειτονιά των Εξαρχείων, με τα κοστούμια να εναρμονίζονται με αυτό το περιβάλλον.

Η ορχήστρα πάρα πολύ καλή, με γεμάτο και πολύ καλό ήχο, αν και φυσικά προτιμώ την μοντέρνα συμφωνική ορχήστρα από τα synth όργανα.
Η όποια έλλειψη υπήρχε την πρώτη φορά που το είδα, ευτυχώς διορθώθηκε.

 . 

Είναι μια προσεγμένη στα σημεία παράσταση και αξίζει να την δείτε.


ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ:
Σκηνοθεσία – απόδοση:  Θέμις Μαρσέλλου
Μουσική διεύθυνση – Διδασκαλία ορχήστρας: Ηλίας Καλούδης
Φωνητική διδασκαλία: Δημήτρης Μπουζάνης
Χορογραφία: Άννα Αθανασιάδη
Σκηνικά: Μαίρη Τσαγκάρη
Φωτισμοί: Μελίνα Μάσχα
Κοστούμια: Παναγιώτα Κοκκορού
Σχεδιασμός video: Κάρολος Πορφύρης
Σκηνική μάχη: Νίκος Ιωαννίδης
.

Πρωταγωνιστούν:
Ιησούς: Αιμιλιανός Σταματάκης
Iούδας:  Ησαίας Ματιάμπα
Mαρία Μαγδαληνή:  Ήβη Αδάμου και η Αντιγόνη Ψυχράμη  για συγκεκριμένες παραστάσεις
και ο Νίκος Μουτσινάς στο ρόλο του Ηρώδη
Πιλάτος: Βασίλης Αξιώτης,
Kαιάφας: Γιώργος Ζαχαρόπουλος,
Aννας: Στέλιος Κέλλερης,
Σίμων Ζηλωτής: Κωνσταντίνος Φραντζής,
Πέτρος: Μάριος Πετκίδης

στους άλλους ρόλους οι Γιώργος Γιαννίμπας, Απόστολος Κίτσος, Γιάννης Ζαράγκαλης, Αντώνης Βλάχος, Σταύρος Μπέκας, Χάρης Μωσαϊδης, Αιμίλιος Μωσαϊδης, Πέτρος Ιωάννου, Ραφαήλ Κριτούλης, Βαγγέλης Κρανιώτης, Φαίδων Φαρίντ, Μαρία Κοσμάτου, Νία Μπαλάφα, Κατερίνα Κτίστη, Ιωάννα Χυτήρη, Αγγέλα Σιδηροπούλου, Έλενα Στρατηγοπούλου, Αλεξάνδρα Καρακατσάνη

Ορχήστρα:
Πιάνο – synth – Διέυθυνση ορχήστρας: Ηλίας Καλούδης
Τρομπέτα: Θεοδόσης Σμυρνιός
Ξύλινα πνευστά: Κώστας Στάικος
Πιάνο – Synth: Γιώργος Κονής
Πιάνο – Synth: Νικόλας Γουάστωρ
Ηλ. Κιθάρα: Χρήστος Γκάτσος
Ακουστική κιθάρα: Γιώργος Κατσαμάκης
Μπάσο: Τάσος Ρούσσης/ Κατερίνα Κώτη
Κρουστά : Γιάννα Παναγοπούλου / Ισίδωρος Θύμης
Τύμπανα: Θάνος Καλοδούκας
Προγραμματισμός πλήκτρων: Ηλίας Καλούδης – Νικόλας  Γουάστωρ – Γιώργος Κονής